dinsdag 18 oktober 2011

Elmina, Cape Coast en Kakum NP

Dit weekend zijn we naar de west kust geweest; en weer trof het mij hoe dit land zoveel mixed feelings oproept. Voor foto's -> zie foto's
Prachtige stranden met kokospalmen, luxe resorts, heerlijk genieten, pal naast de oude slavenforten waar eeuwenlang onder de meest gruwelijke omstandigheden mensen vernederd en mishandeld werden. Ik vond het erg indrukwekkend om daar binnen te zijn en te beseffen wat er heeft plaatsgevonden. Met name de 'gevangenis', waar onwillige slaven werden ingestopt zonder eten, drinken, ventilatie en daglicht, was erg indrukwekkend. Binnen 3 dagen stierf iedereen die daar in werd gegooid. Als je er binnenstond kon je soort van voelen dat in die ruimte gedurende de 4 eeuwen slavenhandel, heel veel mensen dood gegaan waren.

De weg naar zowel de forten als de stranden brengt je door verschillende arme dorpjes, waar de meeste mensen maar een beetje lijken rond te hangen bij hun hutjes/huisjes of bij hun winkeltje zitten. Ik zou het me zelf niet kunnen voorstellen om onder zulke omstandigheden te leven, zo weinig ruimte en zo weinig perspectief, maar tegelijkertijd zien de meeste mensen er vrolijk, open en redelijk gelukkig uit. En ook zoveel kinderen, die je aankijken met hun prachtige grote donkere ogen, sommigen verlegen, anderen enthousiast zwaaiend naar de 'obruni's' (blanken).

Verder zijn we nog naar Kakum National Park geweest, een regenwoud waarin een 'canopy treewalk' is aangelegd: 7 wiebelende hangbruggen over de toppen van de bomen heen. Best een beetje scary om daar over heen te lopen, maar ook wel leuk om een regenwoud van de bovenkant te kunnen zien!




1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Els,
Ziet er weer geweldig uit, zo'n regenwoud zou hier ook niet misstaan met de buien van de laatste dagen,
.. tja die slavernij dat is toch vreselijk, merk je er nog veel van in de opstelling van de mensen? (a la Curacao?)

Hartelijke groet
Ad