vrijdag 21 oktober 2011

makola market experience

Vanmiddag tijdens de lunch zijn we naar de grootste markt in Accra geweest om inkopen te doen voor ons bezoek aan SOS Kinderdorpen morgen: schriften, pennen, potloden, gummen, linealen, tandenborstels, tandpasta.
Het was goed dat onze chauffeur met ons mee ging, want we hadden zelf nooit geweten waar we moesten beginnen! Makola Market is een enorme markt met kleding, eten, fietsen, banden, bouwmaterialen, gerookte vleermuizen, schoolspullen, wasmiddelen, zeep etc etc.

Volgende week is al weer de laatste week van ons project, en we zijn druk bezig met het maken van handleidingen, mensen leren hoe ze met social media moeten omgaan, en het maken van onze eindpresentatie. Ook heb ik deze week van een ongestructureerd excel bestand een nette database gemaakt met alle hotels in Ghana, en hebben we alle immigration data gekregen van 2010. Zo kunnen we kijken of er interessante segmenten te vinden zijn in de groep toeristen die in 2010 Ghana is binnengekomen.

Hierbij een paar kiekjes van Makola Market gemaakt door mijn collega SunShik:


Straatje waar we schoolspullen hebben gekocht
Bala imiteert een Ghanese vrouw

deze foto komt van internet maar geeft goed weer hoe druk het daar is!

dinsdag 18 oktober 2011

Elmina, Cape Coast en Kakum NP

Dit weekend zijn we naar de west kust geweest; en weer trof het mij hoe dit land zoveel mixed feelings oproept. Voor foto's -> zie foto's
Prachtige stranden met kokospalmen, luxe resorts, heerlijk genieten, pal naast de oude slavenforten waar eeuwenlang onder de meest gruwelijke omstandigheden mensen vernederd en mishandeld werden. Ik vond het erg indrukwekkend om daar binnen te zijn en te beseffen wat er heeft plaatsgevonden. Met name de 'gevangenis', waar onwillige slaven werden ingestopt zonder eten, drinken, ventilatie en daglicht, was erg indrukwekkend. Binnen 3 dagen stierf iedereen die daar in werd gegooid. Als je er binnenstond kon je soort van voelen dat in die ruimte gedurende de 4 eeuwen slavenhandel, heel veel mensen dood gegaan waren.

De weg naar zowel de forten als de stranden brengt je door verschillende arme dorpjes, waar de meeste mensen maar een beetje lijken rond te hangen bij hun hutjes/huisjes of bij hun winkeltje zitten. Ik zou het me zelf niet kunnen voorstellen om onder zulke omstandigheden te leven, zo weinig ruimte en zo weinig perspectief, maar tegelijkertijd zien de meeste mensen er vrolijk, open en redelijk gelukkig uit. En ook zoveel kinderen, die je aankijken met hun prachtige grote donkere ogen, sommigen verlegen, anderen enthousiast zwaaiend naar de 'obruni's' (blanken).

Verder zijn we nog naar Kakum National Park geweest, een regenwoud waarin een 'canopy treewalk' is aangelegd: 7 wiebelende hangbruggen over de toppen van de bomen heen. Best een beetje scary om daar over heen te lopen, maar ook wel leuk om een regenwoud van de bovenkant te kunnen zien!